Jeg har tro

I går da jeg var på vei til Helenas Hus møtte jeg presten. Jeg møtte presten.

Jeg sa, ” Er det du som har snakket med Vår Herre og gitt oss korona?” også lo jeg godt.

“Nei, det er nok ikke Gud som har gitt oss korona. Det er nok menneskene som har skyld i det. Gud er bare god han. Gud er kjærlighet,” svarte presten.

“Han? er det ikke Gud en hun eller er Gud et,” spurte jeg.

“Nei, Gud er kjønnsnøytral. Gud er ikke han eller hun”, fortsatte presten.

“Ja, Gud er kjærlighet og kjærlighet lager ikke bråk,” responderte jeg.

“Nei, det er det menneskene som gjør. Gud kan man be til. Be om hjelp når man strever, er glad eller trenger å løse noe,” fortsatte jeg.

Gud er nesten borte i Norge. Er kjærligheten borte ? Nei, ikke den. Men mange mennesker tror på menneske og ikke på Gud.

“Jeg tror på Gud”, sa jeg til presten.

“Så fint”, svarte han.

Så fortsatte jeg.

Jeg sa til ei venninne at jeg er ikke kristen, men jeg tror på Gud.

“Ja, men Helena da er du kristen da,” svarte venninnen min.

“Ja, det er jeg vel,” svarte jeg noe forbauset.

Så lurer jeg på hvorfor vil jeg ikke si at jeg er en kristen. Er det for at det er kjedelig eller er det fordi at jeg ikke tør?

Hva vil det si å være kristen? Må man gå i kirken hver helg eller er det nok å be innimellom? Eller tro på at Jesus engang gikk omkring på jorden. Hvem var Jesus? Var han en mann som helbredet, en healer? Ikke vet jeg.

Samtalen med presten fortsatte.Han fortalte. ” Jeg hadde forrettet i en begravelse for ikke lenge siden. Den døde mannen var en mann som ikke likte kirken. Hans datter sa at han ikke ville ha en kristen begravelse. Ikke noen prestekjole. Ikke noe Gudsord.

” Men vi må da ha noen sanger i begravelsen,” sa presten til datteren”. Hva vil du vi skal synge?

Og datteren til den døde mannen ramset opp en del salmer som faren hadde vært så glad i. Så kanskje faren trodde litt likevel.

Så hva er vi redd for? Er vi redde for troen? Eller er det det at vi vil sitte i høysetet selv? Flere melder seg ut av kirken, er det for de de ikke tror eller er det for at kirken ikke har fulgt med utviklingen i samfunnet?

Flere sier til meg: Jeg vil ikke tro fordi religioner har gjort så mye dårlig. Og jeg er enig. Jeg kan ikke være mer enig, men religion er en måte å tro på. Det er det ikke Gud som har gjort. Er det menneskene som lager ufreden fordi vi mennesker ikke respektere hverandre?

Presten og jeg fortsatte samtalen.

Jeg sa ” Husker jeg var på Ila brann stasjon( en pub i Trondheim ) Da kom du inn. Og jeg tenkte: nå må jeg gjemme vinglasset. Kan ikke drikke når presten kommer. Og sannelig, så kom det en prest til og begge kjøpte øl i baren. For det å være kristen handler ikke om man drikker alkohol eller ikke . Det handler for meg om å ha tro på at det er en alt omliggende kraft som er der når vi trenger den

Jeg husker når jeg var liten så syntes jeg det virket så kjedelig å være kristen. Kristen mennesker var så kjedelige. Men var de det? Kanskje kristne heller ikke har en respekt for at noen ikke tror?

Jeg elsker sangen “Føtter på fjell” av Bjørn Eidsvåg .Litt av teksten er slik : “Jeg var i ferd med og gå under i angst og sjølforakt da fant du meg.”

Og det er sant . Gud fant meg mange ganger da livet var helt bånn i bøtta. Han løftet meg opp

Hvorfor er vi så redd for å tro? Er den materialistiske verden blitt så stor at det åndelige er helt glemt? Eller er vi der fremdels at det er kjedelig å tro? At kristen er bare mennesker som fordømmer. Med bibelen i hånden slo han sin kone og sine barn. Vonde mennesker fins overalt og hvorfor er det slik at når vi møter dødsøyeblikket så tro vi? Akkurat som om vi vil ha noe kjent å gå til.

Jeg tror. Jeg undrer meg hvorfor ikke flere gjør det. Eller kanskje de gjør det uten å innrømme det.

Jeg hadde en fin samtale med presten og nå tro jeg enda mer hvis det er mulig. Jeg tror.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s