Bare litt redd

CT skanner på sykehus

Før undersøkelsen starter legger du deg ned på en benk i CT maskinen. Benken føres så inn i åpen en trommel. Trommelen er langt mer åpen enn ved MR og gir vanligvis overhode ingen vansker selv om man skulle ha klaustrofobi.

Dette står det om Ct på internett.

Hva er jeg redd for?

I går skulle jeg nok en gang ta  CT. Det er jeg redd for, livredd faktisk. Og jeg vet ikke hvorfor. Jeg spør meg, hva er jeg redd for? Det er en liten smultring av en maskin som de føre halve kroppen inn i mens føttene ligger utafor og de tar meg ut når jeg vil, allikevel så er redd.

Men jeg drar til sykehuset for å ta CT. Jeg tar en tablett som gjør at jeg er rolig. To faktisk. Da stikker jeg ikke av. Det har jeg gjort før. Jeg har  sittet på venterommet, fått panikk og stukket av. Gått hjem rett og slett.

Men i dag er tøff fordi jeg har tatt beroligende tablett. Helt rolig sitter jeg på venterommet. Lorvik er den en ung mann som roper. Ja, her er jeg sier jeg og blir med han inn døren.

Kommer inn på rommet der CT til maskin står. En ung høflig radiograf tar imot meg og forteller meg at jeg må legge meg på benken, som skal bli ført inn i maskinen. Jeg gjør som han sier. Legger meg rolig ned og jeg får kontrast veske gjennom en kanyle i hånden, alt går fint, jeg er helt rolig.

Radiografen og jeg snakker sammen. Jeg forteller at jeg har tatt en beroligende tablett fordi jeg er livredd å gå igjennom det her. Jeg forteller han også at jeg har vært og svømt i dag, og at jeg sist sommer prøvde å svømme fra Munkholmen og inn til byen.

Jeg tør ikke svømme jeg, sier radiografen. Jeg er livredd på dypt vann, derfor så svømmer jeg ikke.

Så rart tenker jeg. Jeg er ikke redd for å svømme på dypt vann eller langt, men å ligge inn i en maskin og ha det egentlig trygg og godt og med flere gode mennesker som passer på meg, det er jeg redd for. Og skulle det gå riktig ille er jeg tross alt på et sykehus.

Om et år skal jeg tilbake til den hersens CT maskinen. Veldig fint at CT finns altså. Legen som behandler meg vil gjerne at jeg skal ta MR også , men tør jeg det da? Kanskje jeg til neste år skal jobbe med å ikke være redd, eller kanskje ikke.

Leave a comment